Combinatul de Vinuri "Cricova", considerat Perla vinificatiei Moldave, este renumit prin galeriile sale unice si in special pentru vinurile sale de exceptie, a fost infiintat in anul 1952. Anume in acest an hrubele de calcar din preajma orasului Cricova, din care istoric se extragea aceasta piatra de constructie, au fost transformate intr-o imensa unitate de producere si depozitare a vinului.

Fiind conceput ca un producator al vinurilor de elita in baza tehnologiilor clasice europene, C.V. "Cricova" a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime de peste 80 km - labirinturi cu o microclima unica. Aici, in decursul intregului an, temperatura ramine constanta – cca +12o +14oC, pe cand umiditatea relativa a aerului constituie cca 97-98%. Anume datorita acestor conditii naturale optime este posibila pastrarea si maturarea vinurilor de calitate superioara, precum si a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora.

Beciurile de la Cricova adapostesc si o remarcabila colectie de vinuri – Oenoteca Nationala. Exponate unicate, precum “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), impreuna cu inca 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein… formeaza tezaurul pretios atat al combinatului, cat si al Republicii Moldova, cuprinzand actualmente circa 1,3 milioane de sticle.

La 30 iulie 1980 are loc punerea in functiune a fabricii de producere a vinurilor spumante in baza galeriilor de la Cricova. Numai aici se produc vinuri spumante in conformitate cu metoda clasica franceza, inventata de celebrul calugar Dom Perignon - "Methode Champenoise" prin fermentare secundara in sticla si maturare ulterioara cuvée in pozitie orizontala de cel putin 3 ani. Proiectul este realizat cu mare succes.

Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a dus la distrugerea relatiilor economice constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice. Conducerea combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create. Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii continue a complexului a indreptatit toate asteptarile.

In anul 2002 combinatului de vinuri “Cricova”, pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si, ulterior, prin decretul prezidential, combinatul este declarat “obiect al patrimoniului cultural-national “.

In prezent se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescind constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale acordate vinurilor de Cricova.

Compania dispune de utilajul modern, necesar pentru asigurarea procesului de productie, in conformitate cu ultimile standarduri nationale si internationale. Personalul intreprinderii este unul calificat, ce produce spumante si vinuri de cea mai inalta calitate. In pofida unei finantari mai mici, comparariv cu alte companii din sectoarele de producere, compania a reusit sa obtina un nivel tehnologic inaltat, similar producatorilor de vinuri din strainatate.

Oenologii de la Cricova, pe baza istoriei si traditiilor vinificatiei moldave, creaza doar acele vinuri, care sunt demne de atentia consumatorului.

Conducerea si salariatii Combinatului privesc in viitor cu optimism. E cert ca faima C.V. "Cricova" S.A. este rodul profesionismului si, mai cu seama, a dragostei lor pentru vita de vie. In egala masura merita admiratie eminentii fondatori ai minunatei "Crame" din Moldova, precum si actualii slujitori devotati ai lui Bacchus, pe care ii asteapta inca multe realizari frumoase. Iar aceasta inseamna ca istoria Combinatului Cricova continua.